تجهیزات مدیریت سیم و کابل

تجهیزات مدیریت سیم و کابل چیست؟

به منظور مرتب سازی، چیدمان درست و مشخص و هدایت بهتر کابل های برق و همچنین جلوگیری از آسیب های فیزیکی به کابل ها و اپراتور نیاز به تجهیزاتی برای مدیریت آنها می باشد. مدیریت و سازمان دهی کابل های متصل به سیستم به عیب یابی و تعمیرات سیستم کمک بسیاری می کند.

تجهیزات جانبی سیم کابل، تجهیزات مدیریت کابل

انواع تجهیزات سیستم مدیریت کابل

به منظور مرتب سازی و چیدمان درست و مشخص و هدایت بهتر کابل های برق و همچنین جلوگیری از آسیب های فیزیکی، نیاز به برخی تجهیزات در مدیریت سیم و کابل می باشد. این تجهیزات عبارتند از:

  • سینی و نردبان کابل
  • اتصالات مربوط به سینی کابل
  • نردبان کابل شامل زانوئی
  • سه راهی و چهار راهی سینی کابل
  • تبدیل
  • رابط
  • ساپورت
  • براکت
  • پیچ و مهره
  • زانوئی نردبان کابل
  • سه راهی نردبان کابل
  • چهار راهی نردبان کابل
  • تبدیل نردبان کابل
  • رابط نردبان کابل
  • ساپورت نردبان کابل
  • براکت نردبان کابل
  • پیچ و مهره نردبان کابل
  • انواع ترانکینگ و اتصالات ترانکینگ در جهت حفاظت از کابل
  • لوله کاندوئیت یا لوله فولادی برق
  • لوله PVC برق
  • لوله خرطومی برق
  • انواع سرسیم و کابل
  • شیرینگ حرارتی

موارد فوق در سیستم مدیریت کابل جهت حفاظت از کابل، انتخاب بهترین مسیر برای کابل کشی، سهولت تعمیر و همچنین طول عمر بیشتر کابل ها در سیستم های انتقال انرژی استفاده می شود. در ادامه به تفصیل به بررسی هر یک از تجهیزات ذکر شده می پردازیم.

سینی کابل

سینی کابل به عنوان یکی از قطعات سیستم مدیریت کابل یا تجهیزات سیم و کابل جهت عبور کابل های کنترل و قدرت مورد استفاده قرار می گیرد. برای مرتب کردن مسیر عبور کابل ها و انجام یک کابل کشی دقیق و مناسب از سینی کابل استفاده می شود. به این صورت که کابل ها را از ابتدای ورود به ساختمان از درون سینی کابل عبور می دهند. در سیم کشی ساختمان ها، از سینی کابل برای جلوگیری از پخش شدن کابل ها و ایجاد مهار و پیوستگی استفاده می شود. علاوه بر موارد گفته شده در شرایطی که تغییرات در سیم کشی پیش بینی می شود نیز سینی کابل کاربرد دارد زیرا کابل های جدید را می توان به راحتی با گذاشتن در سینی کابل نصب کرد.

سینی های کابل در سیستم مدیریت کابل به صورت مشبک و غیر مشبک با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی طراحی و ساخته می شوند، به گونه ای که کمترین مقدار ضایعات ورق و بیشتربن استحکام تحمل بار و دوام کافی در شرایط مختلف آب و هوایی را داشته باشد. سینی گالوانیزه در دو نوع گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم عمقی تولید می گردد. عوامل متعددی در ارائه قیمت سینی های کابل تجهیزات مدیریت سیم و کابل تاثیر گذار می باشد. با توجه به نوع ساخت و تولید آنها و حجم مواد اولیه که مورد استفاده قرار می گیرد قیمت متفاوتی را خواهند داشت. سینی کابل گالوانیزه گرم به دلیل استفاده از میزان روی بالاتر در تولید آنها به طور متوسط 35 تا 40 درصد نسبت به سینی گالوانیزه سرد قیمت بالاتری دارند.

سینی کابل در سیستم مدیریت کابل و تجهیزات مدیریت سیم و کابل می تواند از ورق های گالوانیزه و همچنین ورق روغنی با پوشش رنگ پودری، تولید شوند. سینی های کابل معمولا با عرض های 5 تا 110 سانتیمتر و با طول های 2 تا 3 متری و با ضخامت 1 تا 3 میلیمتر، گالوانیزه و یا با رنگ دلخواه به سفارش مشتری تولید می گردند. سینی های کابل به طور معمول دارای ارتفاع لبه های کناری 30 الی 150 میلیمتر برای افزایش مقاومت و تحمل بار می باشند.

در ضمن تعداد خم ها در سیستم مدیریت سیم و کابل می تواند 2، 4 و یا 6 خم باشد که افزایش تعداد خم ها سبب تحمل بار بیشتر می گردد. انتخاب دقیق و بهینه ابعاد سینی کابل تعداد خم های کناری ارتفاع لبه ها و ضخامت ورق مورد استفاده در راستای حصول به حداکثر کارایی و حداقل قیمت بسیار مهم است.

سینی سیم و کابل

انواع سینی کابل در سیستم مدیریت کابل

  • سینی کابل کف جامد در سیستم مدیریت کابل: سینی کابل کف جامد به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل امکان نگهداری حداکثری از کابل ها را فراهم می کند ولی نیاز به استفاده از اتصالات برای کابل دارد.
  • سینی کابل سبدی (تهویه دار) در سیستم مدیریت کابل: سینی کابل سبدی، امکان گردش هوا در اطراف کابل ها را به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل فراهم می کند.
  • سینی کابل نردبانی: سینی کابل نردبانی در سیستم مدیریت کابل مشابه پله های یک نردبان می باشد که در فواصل منظم روی ردیف 100 تا 300 میلیمتر قرار دارند.
  • سینی کابل تاسیساتی: سینی کابل تاسیساتی در سیستم مدیریت کابل برای سیم کشی تاسیسات با سیم های بزرگ و سنگین استفاده می شود.

جنس سینی کابل در سیستم مدیریت کابل

سینی کابل به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل از جنس های متفاوت فولاد گالوانیزه، فولاد ضد زنگ، آلومینیوم و یا پلاستیک تقویت شده برای کاربرد های خاص ساخته می شوند.

نردبان کابل

نردبان کابل یا LADDER در سیستم مدیریت کابل یکی از روش های کابل کشی در سیستم برق رسانی به شمار می آید. نردبان کابل در کارخانجات و مراکز صنعتی، مجتمع ها و برج های مسکونی و تجاری قابل استفاده می باشد. نردبان کابل با توجه به تعداد و حجم کابل های استفاده شده دارای عرض، نوع و ضخامت مشخص می باشد و طبق درخواست تولید و مونتاژ می شود.

در محیط های بسته که جریان هوا در آن ساکن می باشد، معمولا برای برق رسانی و کابل کشی از نردبان کابل به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل استفاده می شود. جهت نصب کابل روی نردبان از بست های چنگالی استفاده می شود که به صورت ریگلاژی بوده و انواع کابل ها در سایزهای مختلف را به پله های نردبان کابل متصل کرده و کابل کشی را آسان می کند.

تنوع ورق نردبان کابل در سیستم مدیریت کابل، بستگی به محیطی دارد که نردبان کابل در آنجا استفاده می گردد، برای مثال در صورتی که محیط مرطوب و نمناک باشد از ورق روغنی جهت آبکاری گرم استفاده می شود. در محیط های خشک می توان جهت صرفه جویی در هزینه از آبکاری سرد نیز استفاده می شود. مراحل آبکاری پس از تولید نردبان کابل به این صورت می باشد که ابتدا تمامی اتصالات جهت اسیدشویی و چربی زدایی در داخل مخزن اسید ریخته می شود، سپس با محلول شسته و داخل مخزن روی (گالوانیزه گرم) می گردد و بعد از اتمام آبکاری جهت تبدیل به نردبان کابل گالوانیزه گرم، مونتاژ می شود. به طور معمول نردبان کابل های 2 متری با 7 پله و با فاصله 25 سانتیمتر و نردبان کابل های 3 متری با 10 پله و با فاصله 25 سانتیمتر آماده تحویل می شوند. نوع این پله ها در سیستم مدیریت کابل به صورت ریل های بست چنگالی می باشد که با پیچ و مهره و واشر تخت و فنری مونتاژ می شوند.

نردبان سیم و کابل

ترانکینگ

ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل، مجموعه ای از محفظه های سربسته، کانال ها و اجزایی است که به منظور کابل کشی برق، شبکه های کامپیوتری، تلفن سانترال و غیره استفاده می گردد. مسیر و فضا به وجود آمده توسط ترانکینگ باعث مرتب بودن کابل ها می شود و کابل ها را در برابر صدمات فیزیکی محافظت می نماید. ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل جایگزین روش های غیرقابل انعطاف سنتی سیم کشی که اجرای سیم کشی در آنها دشوار بود و به سختی می توانستیم آنها را گسترش یا تغییر دهیم، گردیده است. ترانکینگ به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل یکی از بهترین تجهیزات جهت پیاده سازی شبکه های ساختار یافته می باشد. جنس ترانکینگ از PVC مستحکم و یا در بعضی از انواع آن ABS می باشد که در برابر آب و حریق نیز مقاوم است.

ترانکینگ کابل

انواع ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل

انواع ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل شامل موارد زیر می شود:

  • ترانکینگ دیواری در سیستم مدیریت کابل

از پرکاربرد ترین نوع ترانک ها در سیستم مدیریت کابل می توان به ترانکینگ دیواری اشاره کرد. این نوع ترانک به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل از متعلقات زیادی مانند زاویه داخلی، زاویه خارجی، قطعه اتصال بدنه، قطعه اتصال درب، بست انتهای ترانک، سه راهی و غیره برخوردار است. وجود این متعلقات در ترانکینگ باعث انعطاف پذیری در نصب شده و به زیبایی محیط کمک می کند.

از ترانکینگ دیواری در سیستم مدیریت کابل می توان در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری استفاده کرد. از مزایای استفاده از ترانکینگ دیواری به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل می توان به جداسازی کابل های برق و شبکه، نصب پریزهای برق، شبکه و تلفن بر روی ترانک و امکان اضافه و کم کردن پریزها اشاره کرد. این نوع ترانک در شاخه های دو متری تولید می شود و بهترین راه برای نصب آن پیچ و رول پلاک می باشد.

ترانکینگ های دیواری به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل در اندازه های مختلف با توجه به استاندارد های شرکت تولید کننده آن عرضه می شوند. از پرکاربرد ترین سایزهای ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل می توان به 50*80، 50*100 و 50*150 اشاره کرد.

  • ترانکینگ دفنی در سیستم مدیریت کابل

از این نوع ترانک در سیستم مدیریت کابل می توان برای نصب کلیه سیستم های برق فشار قوی و فشار ضعیف، شبکه و تلفن استفاده کرد. ترانکینگ دفنی به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل به صورت توکار و یا زیر کفی کاذب قرار می گیرد، به گونه ای که هیچ دیدی نسبت به سیم و کابل ها وجود نخواهد داشت. این نوع ترانک در سیستم مدیریت کابل به گونه ای در کف جایگذاری می شود که فقط درب جعبه قابل مشاهده باشد. نوع دیگر این ترانک، ترانکینگ قابل رویت می باشد، این نوع ترانک دفنی دارای جعبه هایی با قابلیت جابجایی است. از مزایای این نوع ترانکینگ می توان به امنیت بالا کابل ها، مقاومت بیشتر نسب به انواع دیگر ترانکینگ ها، اضافه کردن تعداد پریزها و کابل ها و تغییر سریع در زیر ساخت اشاره کرد.

ترانکینگ دفنی در سیستم مدیریت کابل به دلیل کاربرد کم و قیمت بالا به صورت محدود تولید می شود. سایزبندی، نوع طرح و رنگ در این نوع ترانکینگ با توجه به استاندارد شرکت تولید کننده متفاوت است. از ترانک دفنی به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل بیشتر در زیر ساخت های برق فشار قوی و با حجم بالا کابل استفاده می شود.

  • ترانکینگ ستونی در سیستم مدیریت کابل

ترانکینگ ستونی در سیستم مدیریت کابل در فضاهایی مانند اتاق های کنفرانس، همایش ها، محیط های آموزشی و فضاهای اداری کاربرد دارد. این نوع ترانکینگ در انواع مختلف دیواری و ایستاده، در طرح های مکعب مستطیل و دایره ای و در رنگ های مختلف تولید و عرضه می شود. با استفاده از ترانکینگ ستونی می توانید کابل های شبکه، تلفن و برق خود را جمع آوری و مدیریت نمایید. از مزایای این نوع ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل می توان به محافظت از کابل ها در اثر ضربه، پارگی و پوسیدگی، کوتاه شدن کابل های زیر میز کاربر و در دسترس بودن اشاره کرد. طول و اندازه ترانکینگ ستونی به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل با توجه به استاندارد شرکت تولید کننده متفاوت می باشد.

مزایای استفاده از ترانکینگ در سیستم مدیریت کابل

  • امکان مدیریت و مرتب سازی کابل ها
  • جلوگیری از پوسیدگی و خوردگی همچنین محافظت از کابل ها در برابر ضربه و افزایش عمر کابل ها و سیم ها
  • امکان استفاده از رنگ ها و طرح های مختلف مناسب با دکوراسیون ساختمان
  • امکان سیم کشی همزمان سیستم برق، شبکه های کامپیوتری، سیستم های تلفن و سیستم های اطفاء حریق در مسیرهای مشترک
  • ماژولار بودن به این معنا که ترانکینگ انعطاف پذیر است و به راحتی می توان تعداد کلید و پریز ها و مکان آنها را تغییر داد.
  • جلوگیری از تداخل الکترو مغناطیسی و نویز حتی در صورت سیم کشی مشترک سیستم برق و شبکه

لوله فولادی برق

لوله فولادی برق در سیستم مدیریت کابل جهت محافظت از سیم و کابل در داخل و خارج ساختمان های مسکونی، اداری، صنعتی و کارگاهی استفاده می شود. لوله کاندوئیت را معمولا از ضخامت 1.5 تا 0.90 میلیمتر تولید می کنند. انواع لوله برق فولادی شامل لوله فولادی گالوانیزه گرم، لوله فولادی گالوانیزه سرد، لوله فولادی مشکی، لوله فولادی ضد انفجار می باشد.

انواع لوله فولادی برق

در ادامه انواع لوله برق در سیستم مدیریت کابل مورد بررسی قرار می گیرد.

  • لوله فولادی گالوانیزه گرم در سیستم مدیریت کابل

از لوله فولادی گالوانیزه گرم که در ساخت آن از آبکاری عمق گرم استفاده شده است به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل بیشتر در مناطق دارای رطوبت و محیط های بیرونی که احتمال ریزش باران بر روی آن وجود دارد، استفاده می کنند تا در برابر عوامل محیطی و زنگ زدگی دارای مقاومت باشد.

  • لوله فولادی مشکی در سیستم مدیریت کابل

از لوله برق فولادی مشکی که از ورق مشکی با پوشش رنگ مشکی ساخته شده به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل در محیط داخلی و خشک استفاده می شود.

  • لوله فولادی گالوانیزه سرد در سیستم مدیریت کابل

لوله فولادی گالوانیزه سرد به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل یکی از پر مصرف ترین و رایج ترین لوله های برق فلزی می باشد و در محیط های داخلی و در زیر گچ مورد استفاده قرار می گیرد.

  • لوله فولادی گالوانیزه ضد انفجار (لوله فولادی بدون درز) در سیستم مدیریت کابل

لوله فولادی گالوانیزه ضد انفجار به دلیل نداشتن درز و عایق بودن در برابر نفوذ گاز به داخل لوله برق بیشتر در مناطق گازی و پالایشگاه ها استفاده می شود.

لوله خرطومی برق

این نوع از لوله های برق بدنه ای خرطومی شکل دارند و به همین دلیل از مسیرهای پر پیچ و خم در ساختمان بدون آسیب دیدگی به راحتی عبور می کنند. این نوع از لوله ها در سیستم مدیریت کابل محافظ سیم هستند و بیشتر در مسیر رایزرها و جهت انتقال سیم ها به هالوژن های متعدد در سقف ها استفاده می شوند. همچنین این نوع از لوله برق به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل در قسمت نما ساختمان نیز کاربرد دارد. لوله برق خرطومی معمولا در سایزهای 11، 13، 16 و 21 تولید می شود.

لوله خرطومی

انواع لوله خرطومی برق در سیستم مدیریت کابل

لوله خرطومی برق به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل دارای انواع مختلفی می باشد که در ادامه مورد بررسی قرار می گیرد.

  • لوله برق خرطومی ساده در سیستم مدیریت کابل

لوله برق خرطومی ساده در سیستم مدیریت کابل از ماده پلی آمید از خانواده پلی اتیلن تولید می گردد. لوله برق خرطومی پلی آمید، آسیب پذیر بوده و در برابر شعله مستقیم واکنش نشان داده و مشتعل می شود. ولی به دلیل قیمت مناسب آن هنوز بیشتر متقاضیان لوله خرطومی راغب به خرید این نوع از خرطومی ها هستند. این نوع از خرطومی ها به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل به دلیل این که رنگ های مستربچ به راحتی با مواد پلی اتیلن مخلوط می شوند در رنگ های متنوع تولید می گردند.

  • لوله برق خرطومی پی وی سی در سیستم مدیریت کابل

لوله برق خرطومی پی وی سی در سیستم مدیریت کابل از مواد pvc ساخته می شود. شکل ظاهری این لوله دقیقا شبیه خرطومی پلاستیکی ساده است ولی نسوز بودن آن، باعث متمایز بودن از نوع ساده است. این نوع از لوله برق معمولا در متراژ 20 متری و در سایزهای 11، 13، 16 و 21 تولید می گردد.

  • لوله خرطومی فلزی در سیستم مدیریت کابل

این نوع لوله برق خرطومی، در دو نوع فلزی ساده و فلزی با روکش pvc تولید می گردد. بیشتر کاربرد این نوع از لوله برق در سیستم مدیریت کابل در قسمت بیرونی و پارکینگ ها، به صورت روکار و جهت انتقال کابل های دوربین های مدار بسته و سیستم های صوتی و تصویری است. اکثر مجریان برق از نوع روکش دار آن استفاده می کنند. این نوع از لوله برق به لوله فلکسیبل معروف است.

جعبه تقسیم

جعبه تقسیم برق در سیستم مدیریت کابل یکی از تجهیزات برقی ساختمانی است که جایگاهی برای قرارگیری لوله و اتصالات می باشد. در واقع سیم ها به وسیله ترمینال های موجود در جعبه تقسیم به انشعاب های مختلف تقسیم می شوند. برای جلوگیری از بی نظمی و در معرض دید نبودن انواع سیم کشی ها و البته افزایش ایمنی آنها در برابر خطرهای احتمالی مثل گرما، ضربه و غیره می توانیم از جعبه های تقسیم استفاده کنیم. جعبه تقسیم به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل در انواع آلومینیومی، گالوانیزه و پلاستیکی تولید می گردد.

جعبه تقسیم در سیستم مدیریت کابل یک قطعه پلاستیکی و یا فلزی کوچک است که سهم به سزایی در سیم کشی ساختمان ها دارد. این جعبه ها اگر برای سطح طراحی شده باشند عمدتا بر روی سقف قرار می گیرند و یا در پشت پنل پنهان می شوند. در واقع این قطعه به عنوان یکی از تجهیزات مدیریت سیم و کابل یکی از محل های به هم رسیدن لوله برق و اتصالات می باشد. برای پوشش تجهیزات مختلف الکتریکی به خصوص سیم کشی ها یک درب فلزی و پلاستیکی روی این محصول در نظر گرفته شده است.

جعبه تقسیم برق

شیرینگ حرارتی

شیرینگ حرارتی یا روکش حرارتی یک نوع روکش تک لایه (SGP) ازجنس پلی الفین کراس لینک شده تولید می شود. به این نوع روکش ها روکش های حرارتی جمع شونده نیز می گویند. کاربرد شیرینگ ها در تجهیزات مدیریت سیم و کابل عایق کردن انواع سیم، کابل، باسبار یا شینه و ترمینال هاست. جهت نصب شیرینگ ناحیه مورد نظر باید از داخل شیرینگ حرارتی رد شود. با اعمال حرارت به روکش، روکش جمع شده و به دور ناحیه مورد نظر فیکس می شود. دمای اعمالی استاندارد به شیرینگ ها برای جمع شدن، حدود 120 درجه سانتیگراد می باشد.

شیرینگ حرارتی

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: