گیربکس چیست؟

گیربکس در لغت نامه زبان فارسی به معنی جعبه دنده می باشد اما در اصطلاح یکی از ابزار های سیستم انتقال قدرت است که میان موتور (تولید کننده توان) و مصرف کننده توان (مانند دستگاه میکسر، تیکنر و غیره) قرار می گیرد. وظیفه اصلی گیربکس ایجاد تغییر در سرعت دوران و گشتاور مورد نیاز جهت استفاده در بخش های مختلف صنعتی است به عبارت دیگر این ماشین ها، بعد از موتور یا سر راه وسایل صنعتی قرار می گیرند و می توان با کم و زیاد کردن نسبت توسط مکانیزم داخل گیربکس، گشتاور مورد نیاز دستگاه را بدست آورد.

شایان ذکر است گیربکس ها در قالب دو دسته تولید می شوند:

  1. گیربکس های کاهنده: این نوع از گیربکس ها بین محرک و متحرک قرار می گیرد و دور مورد نیاز را تامین می کند و در تیپ های مختلفی ساخته می شوند. شایان ذکر است که اکثر گیربکس ها در این دسته قرار دارند.
  2. گیربکس های افزاینده: در برخی صنایع تولید انرژی به طور مثال توربین های بادی و همچنین در صنایع بالا دستی و پالایشگاهی نیاز به گیربکس های افزاینده یا دور بالا برای تغییرات سرعت و گشتاور جهت رسیدن به سرعت بیشتر با گشتاور کمتر می باشد.

انواع موتور گیربکس

گیربکس های صنعتی انواع مختلفی دارند و در بازار به نام های گوناگونی شناخته می شوند که برخی از آن ها عبارتند از:

گیربکس حلزونی (Worm Gearbox)

متداول ترین و پر مصرف ترین نوع گیربکس در صنعت است. این نوع از گیربکس ها متشکل از یک ماردون فولادی که سخت کاری پیوسته شده و سنگ خورده است و یک چرخدنده حلزونی از جنس غالبا برنز ریخته گری شده است. گیربکس حلزونی (مکعبی) حرکت سینماتیکی خود را از این دو قطعه تامین می کند. در گیربکس های حلزونی به دلیل ساختار و زاویه خروجی آن ها به دلیل متعامد بودن دارای کاربری های فراوانی است و به دلیل کارکرد نرم در سیستم های بالابر و همچنین آسانسور ها که نیاز به ایجاد گشتاور و راه اندازی نرم است، کاربرد فراوانی دارند. همچنین این گیربکس ها در کانوایر ها و سیستم های انتقال مواد کوچک کاربرد فراوان دارند. از دیگر فاکتورهای مهم در گیربکس حلزونی، عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای 30 است. از دیگر مزایای این گیربکس ها قابلیت نصب در هشت حالت متفاوت می باشد که باعث استفاده راحت این گیربکس ها گردیده است.

گیربکس حلزونی

گیربکس هلیکال یا شافت مستقیم (Helical Gearbox)

گیربکس های هلیکال شامل تعدادی چرخدنده هستند که دارای ساختار مارپیچ یا هلیکال می باشند و به همین دلیل به این نام معرفی می شوند. این نوع چرخدنده ها از دسته چرخدنده های ساده ولی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شفت می باشند. انتقال نیرو در این نوع جعبه دنده ها با توجه به ساختار چرخ دنده های آن ها (هلیکال) با حرکت یک نقطه در امتداد سطح دنده انجام می شود. این گیربکس ها به علت کاستن صدا و درگیری نرم چرخ دنده ها در سیستم های انتقال نیرو به کار می روند و می توانند در دورها و توان های بالاتری نسبت به دنده های ساده استفاده شوند. اساس کار این نوع گیربکس ها بدین شکل می باشد که با کاهش دور باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می شوند. این گیربکس بر اساس نوع طراحی در ابعاد متوسط قرار می گیرد و معمولا به الکتروموتور هایی با توان بین 0.35 تا 55 کیلووات کوپل می شوند.

اساس کار این نوع گیربکس ها بدین شکل می باشد که با کاهش دور باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می شوند.

این گیربکس را بر اساس نحوه اتصال می توان به سه بخش پایه دار، فلنچ دار و یا ارائه با هر دو تقسیم بندی کرد.

گیربکس هلیکال

گیربکس آویز (Parallel Shaft Gearbox)

گیربکس های آویز به دلیل قابلیت چند محور بودن توانایی ایجاد نسبت های تبدیل بالایی را دارند که به موازات این مسئله قابلیت ایجاد گشتاورهای بالایی را نیز دارند و در مواردی که نیاز به گشتاور های بالا و کارکرد به صورت دائم کار می باشد، همانند دستگاه های میکسر و یا سیستم های محرک خطی در جرثقیل های سقفی چند کاره انتخاب بسیار عالی است .گیربکس های آویز همانند گیربکس های هلیکال ساختار چرخ دنده هایی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شفت دارند تنها تفاوتشان در این است که دارای ساختار چند محوری به صورت موازی می باشند. همچنین این نوع از جعبه دنده ها به دلیل حجم بالایی از روغن به صورت دائمی دارای ظرفیت حرارتی بالایی نسبت به سایر جعبه دنده های هلیکال هستند که در این امر خود باعث بالا رفتن عمر کارکرد گیربکس و عدم تخریب زود هنگام دنده ها می شود.

گیربکس آویز

گیربکس کرانویل پینیون (Crown Wheel Pinion Gearbox)

گیربکس های کرانویل تشکیل شده است از تعدادی چرخدنده هلیکال و دو چرخدنده که قابلیت انتقال گشتاور در زاویه 90 درجه را ایجاد می کنند. به منظور انتقال نیرو در محورهای متعامد و غیر متعامد و متنافر نیاز به سیستم درگیری دنده ها در دو سطح مورب بوده که توسط چرخ دنده های مخروطی مارپیچ تامین می گردد. درگیری پروفیل دنده های مخروطی مارپیچ به صورت همزمان بوده و عملکرد نرمی نسبت به دنده های مخروطی ساده دارند و می توانند گشتاورهای بالاتری را بدون ضربه و صدا به نرمی انتقال دهند.

گیربکس کرانویل

گیربکس صنعتی (Industrial Gearbox)

نوعی از گیربکس هلیکالی با توان گشتاور بسیار بالا، گیربکس های صنعتی می باشند. این گیربکس ها از نظر ظاهر و کارایی به تک محور، چند محور، قورباغه ای، شتری، روسی و زد (Z) تقسیم می شود. معمولاً این نوع بر اساس وزن ارائه می شود و حداقل وزن آن 400 کیلوگرم است.

گیربکس صنعتی بنا به سفارش مصرف کننده و به صورت تک و یا کوپل شده با موتور که همان موتور گیربکس یا الکتروگیربکس می باشد تولید می گردد.

گیربکس صنعتی

گیربکس خورشیدی (Planetary Gearbox)

امروزه در صنایع سبک و سنگین برای کاهش و یا افزایش دور در صورت بالا بودن نسبت تبدیل و توان های بسیار بالا در فضاهای محدود و راندمان بالای گیربکس، از گیربکس خورشیدی استفاده می شوند. چرخ دنده های خوشیدی با قابلیت استفاده در دورهای بالا و توان های بالا یکی از پرکاربرد ترین چرخ دنده ها در صنایع نوین معرفی شده اند این نوع چرخدنده ها در دو نوع تک استیج و یا چند استیج طراحی و تولید می گردد. در این نوع گیربکس ها امکان بدست آوردن دورهای ایده آل در محدوده بین 0.5 تا 800 دور در دقیقه قابل دستیابی می باشد. نسبت تبدیل در هر طبقه گیربکس بین 3 تا 7 متغیر است.

گیربکس خورشیدی

گیربکس دور متغیر

واریاتور

در بعضی از صنایع نیاز است تا دور الکتروموتور بدون ایجاد گشتاور قبل از ورود به گیربکس کاهش یا افزایش داشته باشد. وظیفه این کار بر عهده ابزاری به نام گیربکس دور متغیر است. گیربکس دور متغیر بر اساس نوع طراحی به دسته های زیر تقسیم بندی می شود:

  • گیربکس دور متغیر تسمه پولی
  • گیربکس دور متغیر واریاتور
  • گیربکس دور متغیر هیدرولیکی معمولا نسبت دور این گیربکس تا 1 به 5 است.

گیربکس اکسترودر

گیربکس صنعتی اکسترودر

نوعی از گیربکس است که در صنایع اکستروژن کارایی دارد. در بخش گیربکس اکسترودر توضیحات جامع تری ارائه شده است.

نحوه عملکرد گیربکس

گیربکس، ماشینی است که برای انتقال توان مکانیکی از یک منبع تولید توان به یک مصرف کننده و همچنین برآورده ساختن گشتاور و سرعت دورانی مورد نیاز مصرف کننده به کار می رود. گیربکس در واقع یک واسطه منبع توان و مصرف کننده توان می باشد که بین منبع توان و مصرف کننده موجب ایجاد انعطاف پذیری می شود.

به دلیل هماهنگ بودن گشتاور و سرعت دورانی منبع تولید توان با مصرف کننده نیاز به ماشینی که بتواند این هماهنگی را به صورت یک واسطه برقرار کند امری ضروری به نظر می رسد دستگاهی که این خواسته را می تواند تامین کند، گیربکس نام دارد.

گیربکس

ماشین های ساده وسایلی هستند که بدون تغییر در مقدار کار، انجام آنرا آسان می کنند و یا به عبارت دیگر این گونه وسایل انسان را قادر می سازد که به کمک نیروی کم اجسام سنگین تری را جابجا کند این وسایل: اهرم ها، قرقره ها، جرثقیل ها، چرخ دنده ها و غیره می باشند. در زیر برخی برخی از عوامل موثر در انجام کار شرح داده شده است:

کار (W): هرگاه نقطه اثر نیرویی تغییر مکان پیدا کند گوییم کار انجام شده است. بنابراین برای انجام کار نیاز به دو عامل نیرو (F) و تغییر مکان (d) می باشد.

W = F × d (کار)

نیرو (F): نیرو عاملی است که باعث حرکت، تغییر حرکت و یا تغییر فرم در اجسام می گردد. اجسام مختلف و قطعات ماشین آلات ممکن است در آن واحد تحت تاثیر نیرو های مختلفی قرار گیرند که مقدار، امتداد جهت و نقطه اثر آنها با هم متفاوت باشد. در این گونه موارد از ترکیب آن ها نیروی معادلی بدست می آورند که به تنهایی بتواند اثر همه نیروها را داشته باشد این نیرو را نیروی برآیند می نامند.

گشتاور (τ): نیرویی که بخواهد قطعه ای را حول محوری بگرداند در قطعه مورد نظر تولید گشتاور می نماید.

با توجه به اینکه مقدار کار (W) نیز از حاصل ضرب مقدار نیرو در تغییر مکان بدست می آید لذا گشتاور و کار می توانند واحد مشترک N.M را داشته باشد ولی بایستی توجه داشت که مقدار آنها در یک قطعه گردنده مساوی نمی باشد. بعنوان مثال در دستگاه لنگی که با نیروی ثابتی می گردد، گشتاور ثابت مانده ولی مقدار کار به نسبت مسافتی که نیرو طی می کند تغییر می یابد.

نحوه محاسبه گشتاور خروجی الکتروگیربکس

τ=(P×9550)/ω

  • τ: گشتاور (نیوتن بر متر)
  • P: توان (کیلو وات)
  • ω: دور خروجی (دور بر دقیقه)

اجزای تشکیل دهنده گیربکس
  1. چرخدنده ها: گیربکس ها اجزای مختلفی دارند که اصلی ترین جزء آنها چرخدنده ها می باشند که بسته به نوع گیربکس، شکل و جنس آنها متفاوت است.
  2. پوسته گیربکس: دنده ها درون آن قرار می گیرند و جنس آن معمولا از چدن ریخته گری شده است.
  3. شافت های ورودی و خروجی: این شافت ها می توانند به صورت سوراخ (Hollow) و یا شافت (Solid) باشند و جنس آنها از فولاد است.
  4. بیرینگ (Bearing) یا یاتاقان: برای تحمل بارهای شعاعی و محوری شافت های گیربکس استفاده می شوند.
  5. نشت بند (Seal) یا کاسه نمد: برای حفاظت بیرینگ ها از عوامل خارجی مثل گرد و غبار و همچنین نگهداری از روغن داخل پوسته استفاده می شود.
  6. درپوش کنترل روغن و بازبینی
  7. کاسه نمد

اجزای گیربکس

استانداردهای گیربکس

در سال 1943 میلادی استانداردی با نام AGMA421.01 برای گیربکس های صنعتی ارائه شد. با استفاده از این گیربکس می توان مقدار توان گیربکس بر حسب اسب بخار و مقدار تنش های مجاز را اندازه گیری کرد. همچنین در این استاندارد نکاتی در خصوص عملیات حرارتی نیز ارائه شده است.

استاندارد AGMA 421.05 در سال 1963 با تغییراتی جهت تصحیح نمودن استانداردهای قبلی و نیز برای توسعه در نحوه طراحی و عملکرد گیربکس ارائه شد.

برای مثال در گیربکس هلیکال بر اساس استاندارد AGMA 421.05 داریم:

  • اگر گیربکس های تک مرحله ای باشد، سرعت خطی گام ≥ m/s 35 و سرعت دورانی آن RPM 4500 باید باشد.
  • اگر گیربکس چند مرحله ای باشد، در حداقل یک مرحله سرعت خطی گام ≥ m/s 35 و در مراحل دیگر نباید کمتر از 8 m/s باشد.

نحوه نگهداری گیربکس

بر اساس نوع گیربکس و شرایط محیط، برای طولانی تر شدن عمر مفید آن اقداماتی صورت می پذیرد. به طور مثال در گیربکس خورشیدی، بازدید سطح روغن باید به صورت دوره ای و در زمان کوتاه باشد. برای اطلاع از شرایط نگهداری به کاتالوگ دستگاه مراجعه فرمایید.

مفهوم لقی در گیربکس

به فضای خالی بین دو چرخدنده درگیر لقی (Backlash) می گویند. این لقی می تواند به دو صورت استاتیکی و دینامیکی باشد. اگر صرفا لقی مطلق اندازه گیری شود به آن لقی استاتیکی و اگر اختلاف بین نیروی انتقالی محاسبه گردد، لقی پویا یا دینامیکی گویند.

معمولا در بین انواع چرخدنده ها به دلیل آسان نمودن فرآیند ساخت و ماشین کاری، بر اساس استاندارد ساخت، لقی وجود دارد. فضا لقی موجود در بین چرخدنده ها را می توان با روغن پوشش داد. روغن علاوه بر خنک کاری قطعات موجب کاهش اصطکاک میان دنده ها می شود.

تاریخچه ساخت گیربکس

شواهد تاریخی نشان می دهد مردم یونان باستان اجسامی شبیه به چرخدنده های امروزی که از جنس چوب بود را ساختند و با چربی حیوانی سطح تماس بین زوج دنده ها را روغن کاری می کردند. با این ابزار اجسام سنگین همچون مصالح را جا به جا کرده و یا برای انتقال آب از سطحی به سطح دیگر استفاده می کردند.

گیربکس های امروزی در واقع از قرن هجدهم میلادی همزمان با انقلاب صنعتی در انگلستان و در صنعت نساجی ساخته شدند. اگر چه چرخدنده های امروزی پیشرفت بسیاری از نمونه های گذشته کرده است اما یقیناً در آینده نسل جدیدی از گیربکس با قابلیت های بهتر و با ابعاد مناسب تری را شاهد خواهیم بود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دیدگاه کاربران
محمود راد
ارسال شده در : چهارشنبه 06 اردیبهشت 1402

سلام، گیربکس افزاینده نسبت 1 به 3 مد نظر داریم که خروجی تا 12000 دور توانایی داشته باشه. توان خروجی حدودا 40 کیلووات هستش.

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 11 اردیبهشت 1402

سلام جناب راد عزیز، این امکان وجود ندارد. معمولا گیربکس ها کاهنده هستند.

بابک عزیزی
ارسال شده در : چهارشنبه 12 بهمن 1401

سلام، دستگاه سانتریفیوژ هستش که به وسیله موتور و گیربکس به گردش در می آید و 4 دور هستش. در دور اول، گیربکس درگیر نمی شه که دستگاه ذکر شده رو به دوران در بیاره ولی در دوره ی بعدی، دستگاه به دوران در می آید. به نظر شما گیربگس در دور اول چه مشکلی داره که به گردش در نمی آید؟

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 24 بهمن 1401

با عرض سلام و احترام، لطفا بفرمایید که این محصول را از کجا تهیه کرده اید؟ در صورت خرید این محصول از فامکو طبق برچسب خدمات پس از فروش درج شده روی کالا عمل نمایید یا اگر از جای دیگری خریداری نموده اید بفرمایید تا همکاران واحد تعمیرات با شما تماس بگیرند.

مصیب منگلی
ارسال شده در : شنبه 24 دی 1401

سلام، می خواستم بدونم که آیا ممکنه توان تولید شده توسط منبع (الکتروموتور، موتور دیزل و غیره) را به وسیله گیربکس بیشتر کرد؟ مثلا یک الکتروموتور داریم با توان 5 کیلووات که با یک گیربکس کوپلش کردیم و توان خروجی گیربکس بیشتر از توان الکتروموتور بشه مثلا 7.5 کیلووات توان تولید شه، اگر همچین امکانی وجود داشته باشه با توجه به اینکه با کاهش دور، گشتاور زیاد می شه، ما در خروجی گیربکس یک پولی سایز بزرگ بگذاریم و دور مورد نظر برای مصرفی رو تامین کنیم، آیا با اینکار عملکرد گیربکس رو خنثی می کنیم یا تاثیری نداره؟

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 17 بهمن 1401

سلام، وقت شما بخیر. گیربکس فقط تغییر سرعت و تغییر در گشتاور را اعمال می کند. توصیه می شود فرمول توان الکتریکی و روابط مربوطه را بررسی بفرمایید.

محسن رشیدی
ارسال شده در : جمعه 16 دی 1401

سلام، واقعا خدا قوت و درود بر شما با این کار زیبا و جالبی که انجام دادید. ببخشید برای حضوری خدمت رسیدن امکانش هست؟

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 17 دی 1401

سلام جناب رشیدی عزیز، شما می توانید به صورت حضوری از هایپر صنعت فامکو به نشانی تهران، کیلومتر 21 بزرگراه لشگری (جاده مخصوص کرج)، روبروی پالایشگاه نفت پارس، پلاک 12 دیدار کرده و کالای مورد نظر خود را خریداری نمایید.

حمید کاشفی
ارسال شده در : پنجشنبه 15 دی 1401

سلام، وقتتون بخیر. یک درب بالانسی فلزی به وزن تقریبا 600 کیلوگرم (ریلی مانند) با اندازه بازشو 10 متر طول رو می خوام به صورت اتوماتیک باز و بسته بشه. یک موتور تکفاز دارم که 1500 دور 1.5 اسب هستش. چه گیربکسی لازم دارم که با وصل شدن یا کوپل شدن به این موتور به آرامی باز و بسته بشه؟ مثلا در 1 یا 2 دقیقه بسته بشه. خیلی ممنون می شم جواب بدید.

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 28 دی 1401

سلام جناب کاشفی عزیز، گیربکس حلزونی تیپ 63 نسبت 60، مدل چینی برای شما مناسب خواهد بود.

علی مصلی نژاد
ارسال شده در : یکشنبه 11 دی 1401

سلام، برای ساخت دستگاه نورد برقی طلا سازی با توپی 65، چه گیربکسی مناسب هست؟

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 24 دی 1401

سلام جناب مصلی نژاد عزیز، در حال حاضر گیربکس برای کاربری مورد نظر شما ارائه نمی شود.

علی مصلی نژاد
ارسال شده در : یکشنبه 11 دی 1401

سلام، می خواستم ببینم منظور از گیربکس 62 چیه؟

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 21 دی 1401

سلام جناب مصلی نژاد عزیز، منظور از 62، تیپ گیربکس بر اساس توان ورودی، گشتاور قابل تحمل و قطر شافت خروجی می باشد.

علی مومیوند
ارسال شده در : یکشنبه 20 آذر 1401

سلام، بنده یک موتور کاما 10 اسب دیزل دارم. امکان داره توسط یک گیربکس و متعلقات به تیلر تبدیل کنم؟ ممنون.

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 21 آذر 1401

سلام جناب مومیوند عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت. لطفا در صورت امکان دلیل دادن امتیاز کم به محتوای این صفحه را نیز بفرمایید تا در صورت وجود هر گونه مشکل یا ایراد، اصلاح گردد.

هادی شریعتمداری
ارسال شده در : چهارشنبه 16 آذر 1401

سلام و احترام خدمت شما، تمام گیربکس های دنده برنجی و مارپیچ خراب است. تراشکار نمی تونه بدون صدا در بیاره. باید چیکار کنم؟ ممنون.

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 21 آذر 1401

سلام جناب شریعتمداری عزیز، همکاران واحد تعمیرات با شما تماس خواهند گرفت.

محمد جواد نعمتی
ارسال شده در : یکشنبه 13 آذر 1401

با سلام و احترام، لطفا با بنده تماس بگیرید.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 19 آذر 1401

سلام جناب نعمتی عزیز، شماره تماس شما به درستی وارد نشده است. برای گفتگو با کارشناس مربوطه می توانید با شماره 02148000049 (داخلی 520، 530، 560 یا 580) تماس حاصل نمایید.

منصور رحمتی
ارسال شده در : دوشنبه 14 شهریور 1401

سلام، به دنبال گیربکسی هستم که زنجیری که به طول 2 متر که 2 سر آن به هم متصل هست و 2 قلاب به صورت قلاب ماهیگیری در 2 طرف آن وصل می باشد و در هر دقیقه 3 بار چرخش داشته تا بتواند قدرتی داشته باشه که سیم تایرهای فرسوده را خارج کنم. چه گیربکسی باید خرید کنم؟ با تشکر.

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 16 شهریور 1401

سلام جناب رحمتی عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

نوید باقری
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 13 دی 1401

سلام، شما اولا گیربکس شافت مستقیم پایه دار می خوای، حالا با قدرت مناسبی که برای محرکتون لازمه، برای زنجیرتون باید2 تا دنده خورشیدی بگیرید که یکی به شافت گیربکس و دیگری به شافت محرکتون (مثل دوچرخه که رکاب می زنیم) و برای تنظیم سرعت از اینورتر بهتره استفاده کنید و در غیره این صورت هر چقدر صفحه ی چرخ دنده خورشیدی که به شافت محرک نصب کردید بزرگتر باشه، سرعت چرخش کمتر خواهد بود. همینطور با بزرگتر کردنش باید فاصله موتور رو بیشتر کنید.

سید محمد مهدی پور
ارسال شده در : دوشنبه 14 شهریور 1401

سلام، وقتتون بخیر. ببخشید ممنون می شم برای میکسر مخزن شامل مواد شیمیایی، گیربکس با قابلیت نصب افقی مناسب پیشنهاد بفرمایید. دور میکسر 100 دور در دقیقه است.

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 16 شهریور 1401

سلام جناب مهدی پور عزیز، نیاز به اطلاعات بیشتری داریم. توان مورد نیاز الکتروموتور را نیز باید محاسبه کرده و سپس آن را ذکر نمایید.

یحیی دامغانی
ارسال شده در : شنبه 12 شهریور 1401

سلام دوست عزیز، برای افزایش دور جهت استفاده در توربین های بادی با ظرفیت 100 کیلووات چه نوع گیربکسی را پیشنهاد می دهید؟ نسبت مورد نیاز 1 به 600 است. متشکرم.

مدیر سایت
ارسال شده در : یکشنبه 13 شهریور 1401

سلام جناب دامغانی عزیز، متاسفانه گیربکس های موجود در بازار قابلت افزایش دور را ندارند. گیربکس های صنعتی برای کاهش دور و افزایش گشتاور تولید و عرضه می شوند.

ایرج رضوان
ارسال شده در : پنجشنبه 23 تیر 1401

سلام دوست عزیز، برای خرید نیاز به مشاوره دارم.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 25 تیر 1401

سلام جناب رضوان عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

حامد اشرفی
ارسال شده در : دوشنبه 05 اردیبهشت 1401

سلام، امکان تماس هست؟

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 06 اردیبهشت 1401

سلام جناب اشرفی عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت. شما نیز می توانید با شماره 02148000049 (داخلی 520، 530 و 560) تماس بگیرید و با کارشناس مربوطه گفتگو نمایید.

محسن علیزاده
ارسال شده در : جمعه 15 بهمن 1400

سلام دوست عزیز، ممکنه راهنمایی کنید شماره سریال گیربکس مدل TCA38-3A مربوط به چه دستگاهیه؟

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 16 بهمن 1400

سلام جناب علیزاده عزیز، باید از گیربکس و پلاک نام آن عکس ارسال بفرمایید. همکاران واحد مشاوره فنی برای ارائه راهنمایی بیشتر با شما تماس خواهند گرفت.

حسین چرخان
ارسال شده در : پنجشنبه 14 بهمن 1400

با سلام، گیربکس هلیکال فلنج دار TGDF32 با توان 1200 کیلووات دارید؟ گشتاور آن نیز حدود 8000 است. اگر بخواهید می توانم تصویر گیربکسی که خراب شده است را نیز ارسال کنم.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 16 بهمن 1400

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

علی بداغی
ارسال شده در : جمعه 08 بهمن 1400

سلام، من گیربکسی می خوام گشتاور بالایی داشته و دورش هم حدودا 300 دور باشه.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 09 بهمن 1400

سلام جناب بداغی عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

حسین فتاحی وانانی
ارسال شده در : چهارشنبه 29 دی 1400

سلام، گیربکسی هست که فقط قدرت را زیاد کنیم و دور گشتاور تغییر نکند؟ مثلا دستگاهی که با توان 10 کیلووات و دور 1500 کار می کند، با این گیربکس با توان 5 کیلووات و دور 1500 راه اندازی شود؟

مدیر سایت
ارسال شده در : پنجشنبه 30 دی 1400

سلام، افزایش گشتاور خروجی گیربکس به دلیل کاهش دور می باشد. در نتیجه اگر دور تفییر نکند، گشتاور خروجی نیز تغییری نخواهد کرد.

رسول رضایی
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 28 دی 1400

سلام آقای مهندس، خیلی ممنون از راهنمایی های مفیدتون. سوال من اینه که اگر من بخوام یک موتور ۳ اسب بخار ۱۵۰۰ دور رو به یک گیربکس حلزونی نسبت تبدیل 1:30 متصل کنم، اون ۵۰ دور که از خروجی گیربکس میاد بیرون دقیقا چند اسب بخار است؟ چون از اون می خوام یک ژنراتور تولید برق درست کنم تا از مصرف زیاد برق جلوگیری کنم. آیا امکان پذیر است؟ لطفا آقای مهندس زودتر جواب بدید، خیلی ممنون می شم. خیلی ممنون.

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 29 دی 1400

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

محسن شمسیان
ارسال شده در : چهارشنبه 26 مرداد 1401

سلام، گیربکس های حلزونی بخاطر ساختاری که دارند دارای راندمان‌ پایینی هستند و مقدار زیادی از توان رو بخاطر اصطکاک‌ زیاد به صورت‌ گرما هدر می دهند. جنس‌ ماردون‌ و چرخ‌ حلزونی‌ و کیفیت‌ ماشینکاری‌ و غیره در خروجی گیربکس‌ تاثیر داره. متوسط 25 تا 50 درصد تلفات‌ می دهند. 3hp, 1500rpm شما با نسبت1/30=خروجی=50rpm و توان بین60HP تا 75HP.

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 26 مرداد 1401

سلام، خروجی گیربکس ها را بر اساس میزان گشتاور تولیدی مورد ارزیابی قرار می دهند. برای الکتروگیربکس با توان 3 اسب بخار و دور خروجی 50، گشتاور تولیدی برابر با 420 نیوتن متر می باشد.

مسعود زمانی
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 07 دی 1400

سلام، سپاس بابت توضيحات جالب، مختصر و مفیدتون. من یه گیربکس ساده و کوچک می خوام در ابعاد نهایتا 10*۱۰ سانتی متر، که فقط با تغییر دور باعث افزایش کشتاور بشه. آیا شما چنین گیربکسی دارید؟ یا با دریافت سفارش، چنین محصولی تولید می کنید؟

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 08 دی 1400

سلام جناب زمانی عزیز، لطفا توان ورودی، دور خروجی و نوع گیربکس مورد نظر خود را ذکر بفرمایید.

محمود موسوی
ارسال شده در : پنجشنبه 02 دی 1400

سلام، می خواستم بدونم شما slew drive هم دارید؟

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 04 دی 1400

سلام جناب موسوی عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

محمد حیدری
ارسال شده در : چهارشنبه 17 آذر 1400

با سلام و عرض ادب خدمت شما دوستان عزیز، ممنون از سایت بسیار زیبا، فنی و تخصصی شما. محبت کنید یک گیربکس می خواستم که توسط یک الکتروموتور به حرکت در آید و قدرت این موتور توسط یک گیربکس به یک ژنراتور تولید برق متصل گردد و تولید برق بصرفه داشته باشیم. ما دسترسی به برق 20 کیلوولت را داریم. راهنمایی بفرمایید که چه نوع گیربکسی برای این کار بهترین کارایی را دارد؟ ممنون از شما.

مدیر سایت
ارسال شده در : پنجشنبه 18 آذر 1400

سلام، شما می توانید از گیربکس هلیکال پارس یا گیربکس SEW آلمان برای این کار استفاده بفرمایید.

رسول شوشتری
ارسال شده در : چهارشنبه 10 آذر 1400

با سلام، دستگاهی دارم که با الکتروگیربکس 2 اسب ۸۰ دور و دنده زنجیر به دور نهایی ۱۴ دور می رسه. برای کاهش دور به حدود ۸ دور در دقیقه و حذف دنده زنجیرها چه پیشنهادی دارید؟

مدیر سایت
ارسال شده در : پنجشنبه 11 آذر 1400

سلام جناب شوشتری عزیز، گیربکس می بایست تعویض شود. شما به یک گیربکس با نسبت تبدیل بالاتر نیاز دارید.

غلامرضا سلیمی
ارسال شده در : چهارشنبه 03 آذر 1400

سلام، من یک گیربکس حلزونی شکل ۹۰ درجه که به یک موتور بنزینی ۷ اسب تک سیلندر با دور حدود ۱۵۰۰ دور در دقیقه لازم دارم. خروجی گیربکس باید به من دور ۶۰ دور در دقیقه بدهد. جنس آلومینیومی باشه یا سنگین نباشه، چدنی خوبه. برای انتقال نیروی موتور به گیربکس تسمه هست جهت کشیدن لنگر ۴۰ کیلویی.

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 03 آذر 1400

سلام جناب سلیمی عزیز، گیربکس تیپ 110 با ورودی 28 میلی متری و شافت خروجی 42 میلی متر یا گیربکس تیپ 130 با ورودی 38 میلی متر و شافت خروجی 45 میلی متر مناسب می باشد. گیربکس حتما باید کوپلینگ داشته باشد.

یوسف نجفی
ارسال شده در : پنجشنبه 20 آبان 1400

سلام، یه دینام ۲ اسب دارم و می خوام اونو تبدیل به همزن برای ملات بتن سبک بکنم. چه نوع گیربکسی پیشنهاد می دهید؟ آیا شدنی هست اصلا؟ با تشکر.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 22 آبان 1400

سلام جناب نجفی عزیز، لطفا حجم مخزن خود را ذکر بفرمایید.

حسین کامیاب
ارسال شده در : چهارشنبه 19 آبان 1400

سلام، من برای یک موتور بنزینی ۱۳ اسب، انتقال قدرت ۹۰ درجه می خوام و نسبت تبدیل هم باید ۲ به 1 باشه یعنی 2000 دور رو بکنه ۱۰۰۰ دور برام. بقیه موارد مهم نیست. لطفا در اسرع وقت راهنمایی نمایید.

مدیر سایت
ارسال شده در : پنجشنبه 20 آبان 1400

سلام جناب کامیاب عزیز، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

اسرافیل بیگلری
ارسال شده در : شنبه 24 مهر 1400

سلام، بنده یک غلتک 2 تنی آسفالت دارم با موتور یک سیلندر آلمانی هاتس، که گیربکس با دو دنده سبک و سنگین کار می کرد و الان خراب شده. از تولیدی این شرکت چه گیربکسی پیشنهاد می کنید که مشکل ما را حل کند؟ متشکرم.

مدیر سایت
ارسال شده در : یکشنبه 25 مهر 1400

سلام، هایپر صنعت فامکو در حال حاضر گیربکس های صنعتی ارائه می دهد و در زمینه گیربکس خودرو فعالیتی ندارد.

صمد خلیلی
ارسال شده در : جمعه 23 مهر 1400

سلام، من دستگاه تراشی دارم که برق سه فاز به اون نمی دهند. به جای سه فاز می خواهم تک فاز کنم. موتور 6 کیلووات هست. موتور تک فازی می خواهم همراه با گیربکسی که اون توان و گشتاور را بدهد و دور 700 دور را حداقل تامین کند. اگر پیشنهاد گیربکس بالاتر نیز دارید که حتی در حد 6 کیلووات و بالاتر هست بفرمایید.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 24 مهر 1400

سلام، الکتروموتور تک فاز حداکثر تا توان 2.2 کیلووات موجود می باشد. برای توان بالاتر می بایست از الکتروموتور سه فاز استفاده کنید.

علی خانی
ارسال شده در : جمعه 09 مهر 1400

سلام، خسته نباشید. ما در حال حاضر روی یک خودروی برقی در دانشگاه کار می کنیم. توان موتور ما حدودا 4.8 کیلووات و گشتاور نامی آن حدود 20 نیوتن متر است. می خواستم ببینم شما می تونید برای ما یک گیربکس تک سرعته طراحی و بسازید؟ حدود قیمت رو هم به ما اعلام کنید. با تشکر از زحمات شما.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 10 مهر 1400

سلام، نیاز به ساخت نمی باشد. به شما گیربکسی با توان حدود 5.5 کیلووات پیشنهاد می کنیم. کافیست مشخصات گیربکس مورد نظر خود را ذکر بفرمایید.

بابک عزیزی
ارسال شده در : شنبه 12 تیر 1400

سلام، خسته نباشید. ما دو الکتروموتور و گیربکس داریم که بر روی تانکر میکسر لیچینگ نصب شده. اخیرا یکی از گیربکس ها به صورت عیر عادی داغ می شه و نمی تونیم زیاد ازش استفاده کنیم. روغن مخصوص هم تعویض شد ولی فرق آنچنانی نکرد. راهنمایی می فرمایید که احتمالا مشکل از کجاست؟ آیا تیم تعمیر دارید که قبول زحمت کنند و تشریف بیارن سایت برای تعمیر؟

مدیر سایت
ارسال شده در : یکشنبه 13 تیر 1400

سلام، هنگام داغ شدن غیر عادی، ممکن است ایراد از سیستم گیربکس یا چرخ دنده هایی باشد که با یکدیگر درگیر هستند. همکاران واحد تعمیرات برای راهنمایی بیشتر با شما تماس خواهند گرفت.

امیر حسین قاینی
ارسال شده در : دوشنبه 24 خرداد 1400

سلام، وقت بخیر. دو عدد گیربکس حلزونی با مشخصات کاملا یکسان و موتور محرک با مشخصات کاملا یکسان دارم. یکی از گیربکس ها از سر خروجی با یک نیروی کاملا یکسان قابل چرخش است اما گیربکس دیگر باهمان نیروی قبلی قابل چرخش نیست. آیا گیربکس خراب است؟

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 25 خرداد 1400

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

میثم نارویی
ارسال شده در : دوشنبه 17 خرداد 1400

با سلام، بنده از سیستان و بلوچستان مزاحم می شم محصولات گیربکستون بسیار بسیار عالی هستن، منتها بنده به تعداد بالا برای کارخونه ای که در دست احداث دارم دو نوع گیربکس می خوام، گیربکس یک به یک میانی و همچنین یک به چهار نود درجه. امکان داره بفرمایید بچه های بخش فنی تون جهت ثبت سفارش با بنده تماس حاصل کنن؟ سپاسگزارم.

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 18 خرداد 1400

سلام جناب نارویی عزیز، ممنون از حسن نظر شما. همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

محمد احمدبیگی
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 07 بهمن 1399

با سلام و عرض ادب خدمت شما و تمامی همکاران گروه صنعتی فامکو من یک سوال دارم، من می خوام یه بالابر درست کنم که میخواد ۴۰۰ کیلو وزن جابجا کنه تا ارتفاع ۵۰ متر با سرعت پایین از کجا بفهمم که چه نسبت گیربکسی و چه موتوری باید استفاده کنم؟ اگر لطف کنین و معادله ریاضی این مسئله رو بیان کنین ممنون میشم.

user1@web24.ir
ارسال شده در : چهارشنبه 08 بهمن 1399

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

یاسر قیاسی
ارسال شده در : پنجشنبه 18 دی 1399

خیلی عالی بود.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 20 دی 1399

ممنون از شما جناب قیاسی عزیز...

صادق حقیقی
ارسال شده در : دوشنبه 24 آذر 1399

بسیارعالی و جذاب است محصولات شما، چون ما در صنعت تولید میلگرد فعالیت می کنیم با این گریبکسها سروکار داریم جسارتا شما قطعات یدکی این گریبکسها هم دارید؟

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 24 آذر 1399

سلام جناب حقیقی، ممنون از شما، بله اکثر قطعات یدکی گیربکس های موجود است، در صورت تمایل بفرمایید تا کراشناسان ما با شما تماس بگیرند.

فرهاد
ارسال شده در : شنبه 15 آذر 1399

سلام، ضمن تشکر از سایت و مطالب خوبتون، یک سوال دارم. برای موتور 12 ولت 2500 دور و توان 300 وات، اگر بخوام گیربکسی انتخاب کنم که سرعت خروجی 30 دور بر دقیقه باشه، چه گیربکسی رو پیشنهاد میدین؟

مدیر سایت
ارسال شده در : یکشنبه 16 آذر 1399

سلام، ممنون از شما، می بایست از گیربکس های مینیاتوری سری خاص استفاده نمایید و متاسفانه هایپر صنعت فامکو این نوع گیربکس ها را تامین نمی کند.

میلاد گلیج
ارسال شده در : دوشنبه 10 آذر 1399

سلام، یک میکسر (بلنجر) دارم که گیربکسش اذیتم میکنه یکسال بیشتر کار نکرده و متاسفانه چینی هست میخوام عوض کنم گیربکسش رو، میشه راهنماییم کنید. گیربکس یه الکتروموتور سه فاز دور ۱۴۰۰ وصله و دور خود گیربکس ۶۰ دور در دقیقه هست.

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 11 آذر 1399

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

محسن پیری
ارسال شده در : یکشنبه 09 آذر 1399

سلام، بنده یه گیربکس ۱۸۵ دارم که رو یه میکسر بتن سوار بوده. حالا دنده برنجیش کچل کرده و میخوام تعویض کنم. لطفا" بفرمایید که آیا شما چنین خدماتی رو ارائه میدین چنانچه ارائه میدین، قیمت اش بفرمایید. متشکرم

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 10 آذر 1399

سلام، همکاران واحد تعمیرات با شما تماس خواهند گرفت.

سرهنگ مهندس سید صیاد هاشمی
ارسال شده در : یکشنبه 20 مهر 1399

با سپاس از زحمات شما بزرگواران و استفاده از نوشته ها، آیا میشه با استفاده از گیربکس های خورشیدی دور ۱۵۰۰۰ در دقیقه را به حدود ۳۰۰ دور رساند؟

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 21 مهر 1399

سلام، ممنون از شما، از نظر فنی حداکثر دور ورودی مجاز در گیربکسهای خورشیدی ۳۵۰۰ دور در دقیقه می باشد و لذا برای ۱۵۰۰۰ دور باید گیربکس سفارشی توسط کمپانی سازنده طراحی و ساخته شود.

محمد رحمانی
ارسال شده در : یکشنبه 13 مهر 1399

با عرض سلام خدمت دوستان و همه دست اندرکاران صنعتی فامکو که به این شکل زيبا و رسا و تاثیرگذار محصولات صنعتی خود را با کارآیی علمی در صنایع به اشتراک گذاشتن وسطح علمی از صنايع را در صنعت کشور بالا برده که تمام استاد کاران که بصورت تجربی در فعالیت هستند با مطالعه این مطالب علمی، بتوانند بهترین متریال را برای کار یا پروژه خودانتخاب کنند، با تشکر فراوان، محمد رحمانی، دزفول

مدیر سایت
ارسال شده در : یکشنبه 13 مهر 1399

جناب رحمانی عزیز، سلام و خدا قوت، ما هم خدا را شاکر و سپاسگذار هستیم که همراهانی همچون شما داریم، عزیزانی که وقت خود را صرف مطالعه علمی و دقیق تر می کنند و این موضوع مایه دلگرمی ما شده و باعث می گردد تا ثابت قدم تر از قبل در این مسیر قدم برداریم. لطف عالی مستدام...

قنبرزاده
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 18 شهریور 1399

خیلی خوب بود، سپاس

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 18 شهریور 1399

ممنون از شما دوست گرامی...

محمد سهیلی
ارسال شده در : دوشنبه 13 مرداد 1399

درود بر زحمتکشان عرصه صنعت، گیربکس مخصوص دستگاه اکسترودر در کانال نمی بینم چرا؟

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 14 مرداد 1399

سلام، گیربکس ها کاربری های بسیار متعددی دارند که یکی از آنها استفاده در اکسترودر ها می باشد، در صفحات مختلف سایت و در بخش انواع گیربکس به این موضوع اشاره شده است.

امیر رستم نژادی
ارسال شده در : یکشنبه 29 تیر 1399

سلام وقت بخیر، برای ساخت دستگاه نورد طلاسازی چه گیربکسی مناسب هست؟ و هزینه آن چقدره؟ گیربکس یکطرفه و دوطرفه، ممنون از شما

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 30 تیر 1399

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

ایمان زارعی
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 03 تیر 1399

با سلام، من نقشه یک تجهیز مکانیکی دارم که مشخصات موتور و گیربکس آن در این سند به این شرح می باشد: KH127_TR87DRE132S4BE5HR - 4kw 3.5 RPM، لطفا در رابطه با انتخاب نوع گیربکس، الکتروموتور و شفت خروجی از گیربکس راهنمایی بفرمایید.

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 03 تیر 1399

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.

آرش فریدونی
ارسال شده در : پنجشنبه 08 خرداد 1399

سلام من یک دستگاه موتور گیربکس جهت هم زدن آب نمک می خواستم میشه راهنمایی کنید؟ ابعاد مخزن 130 ارتفاع، قطر 100 سانت که مقدار 40سانت هم نمک داخل مخزن هست.

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 10 خرداد 1399

سلام، همکاران واحد مشاوره فنی با شما تماس خواهند گرفت.