فنول چیست؟

در این مقاله به معرفی فنول به عنوان یک ماده شیمیایی آلی پرداخته شده و مواردی همچون ویژگی ها، خواص فنول و کاربردهای آن در صنایع مختلف را مورد بررسی قرار داده ایم.

بررسی ویژگی های فنول

فنول یک حلال صنعتی و یک ترکیب آلی ساده می باشد که دارای یک حلقه بنزن و یک گروه عاملی OH- بوده و یک ترکیب آروماتیک است که شباهت زیادی به الکل ها دارد و بسیار سمی و سوزاننده می باشد. اصطلاح فنول به هر ترکیب آلی که در آن، یک حلقه معطر کربنی به یک گروه هیدروکسیل متصل باشد، گفته می شود که به عنوان یک نام عمومی برای کل خانواده فنول ها مورد استفاده قرار می گیرد اما این اصطلاح به ساده ترین عضو گروه فنول ها یعنی مونو هیدروکسی بنزن (C6H5OH) تعلق دارد که به نام بنزنول یا کربولیک اسید نیز شناخته می شود.

فرمول شیمیایی فنول

از آنجایی که ماده فنول خاصیت اسیدی ضعیفی دارد در اکثر موارد این ترکیب را با نام کربولیک اسید نیز می شناسیم نام های دیگر فنول هیدروکسی بنزن، کربولیک اسید، فنیک اسید، بنزول و فنولیک اسید می باشد. فنول به عنوان یک ضد عفونی کننده از سال 1867 در جراحی استفاده می شود. این ترکیب سمی بوده و به صورت خالص روی پوست اثر خورندگی دارد. فنل ها تقریبا مشابه الکل ها هستند و می توانند در دسته الکل های نوع سوم باشند اما با الکل کمی متفاوت هستند که تفاوت آنها در این است که فنل نسبت به الکل به طور ضعیف اسیدی می باشد.

فنول

خواص شیمیایی و واکنش های فنول

همانطور که گفته شد قدرت اسیدی فنول ها از الکل ها بیشتر است دلیل آن به خاطر از دست دادن هیدروژن اسیدی و ایجاد انیون فنوکسید است که این آنیون حاصل شده، به دلیل ساختار رزونانسی نسبت به آنیون آلکوکسید در الکل ها پایدارتر می باشند که این باعث افزایش قدرت اسیدی فنول ها نسبت به الکل ها شده است ولی از کربوکسیلیک اسیدها کم تر است.

خواص شیمیایی فنول

خواص شیمیایی و واکنش های فنول

گروه های الکترون کشنده خاصیت اسیدی فنول ها را افزایش می دهند، به عنوان مثال در نیترو فنول ها به دلیل اثر القایی کشندگی و اثر رزونانسی گروه کشنده الکترو نیترو خاصیت اسیدی این ترکیب نسبت به فنول بیشتر است ساختار رزونانسی این واکنش را در زیر مشاهده می کنید.

ساختار رزونانسی فنول

فنول، اسید ضعیفی است که با سود واکنش می دهد ولی بر بی کربنات سدیم بی اثر است. از این خاصیت می توان در جدا کردن فنل ها از اسید های آلی استفاده کرد به طوری که اسید با بیکربنات سدیم واکنش داده و تشکیل نمک کربوکسیلات محلول در آب را می دهد ولی فنول واکنش نداده و در آب نامحلول است.

فرآیند تولید فنول

  1. واکنش بنزن سولفونیک اسید با سود

واکنش بنزن سولفونیک اسید با سود

  1. آبکافت کلروبنزن

آبکافت کلروبنزن

  1. استفاده از کیومن

استفاده از کیومن

نتیجه گیری:

با اینکه فنول یک ترکیب سمی و خطرناک است ولی در عین حال توانسته است به عنوان یک ترکیب ایده آل، کمک موثری در مبارزه با میکروارگانیسم ها و باکتری ها داشته باشد علاوه بر آن به عنوان یک ماده حد واسط در تولید مواد اولیه شیمیایی کمک فراوانی به صنعت نماید، در صورت داشتن سوال در مورد این ترکیب می توانید سوال خود را از طریق کامنت همین صفحه مطرح نمایید.

همچنین بخوانید
در این بخش به بررسی خصوصیات و ویژگی های نفوذدهنده صنعت نساجی پرداخته می شود و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن و کاربردهای آن در صنعت نساجی مورد بحث قرار می گیرد. در پایان این مقاله شما به راحتی با اطلاعاتی کامل و دقیق می توانید جهت خرید آن اقدام نمایید. نفوذ دهنده ها در واقع همان مواد فعال سطحی هستند که با کاهش کشش سطحی آب باعث می شوند که آب به راحتی در به الیاف نفوذ کند.. استفاده از این مواد در صنعت نساجی می تواند کمک شایانی به افزایش کیفیت رنگرزی داشته باشد.
استفاده از کریر CK-80 در صنعت نساجی جهت رنگرزی پارچه های پلی استر می باشد. این مقاله حاوی اطلاعات مفید و جامعی در مورد این ماده است که می تواند به شما در شناسایی این ماده تعاونی نساجی کمک کند. از آنجایی که رنگرزی پارچه های پلی استر به راحتی در دمای پایین انجام نمی شود به همین دلیل استفاده از کریر یک امر اجتناب ناپذیر می باشد و می تواند به بهبود رنگرزی در دمای پایین کمک کند که در این مورد انتخاب نوع حامل بسیار مهم است و دقت به این نکته می تواند در بهبود کیفیت رنگرزی مفید باشد.
این دوربین های مداربسته دیجیتال به واسطه آی پی مستقلی که دارند به اینترنت وصل می شوند. از این رو داده های حاصل از رصد دوربین بر روی نمایشگر دستگاه قابل مشاهده است و در کمترین فاصله زمانی دیتاها دراختیار کاربر قرار می گیرد که این امر در دوربین های مداربسته آنالوگ امکانپذیر نمی باشد. بدون محدودیت زمانی و مکانی به راحتی می توان به داده های دوربین مداربسته تحت شبکه دسترسی داشت که این قضیه بزرگ ترین مزیت این دوربین ها تلقی می شود.
در این بخش با ساختار و خواص فیزیکی و شیمیایی این ماده آشنا شده و همچنین به بررسی فرایند تولید و کاربردهای آن پرداخته شده است. سدیم آلژینات از آنجایی که از جلبک های دریایی و به صورت طبیعی در دسترس است با داشتن ویژگی هایی چون عدم سمیت و زیست تخریب پذیر بودن و هزینه دستیابی به صرفه به عنوان یک ماده با ارزش در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد این ماده جهت مصرف در صنایع غذایی و دارویی دارای تاییدیه جهانی از سازمان غذا و دارو (FDA) می باشد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: