بوتیل دی گلایکول چیست؟

در این مقاله به بحث و بررسی مواردی همچون تعاریف و نام های بوتیل دی گلایکول، فرآیند تولید، مشخصات فنی و کاربرد های آن می پردازیم.

بررسی ویژگی های بوتیل دی گلایکول

بوتیل دی گلایکول ترکیب شیمیایی آلی بوده که در آب و بسیاری از حلال های آلی و الکلی محلول می باشد و از اتر الکل مشتق می شود. این ترکیب با فرمول مولکولی C8H18O3 به صورت مایع بی رنگ و شفاف بوده که دارای بوی اتری ضعیف می باشد. این ماده با نام های 2-بوتوکسی اتوکسی اتانول، بوتیل دی اکسیتول و بوتوکسی در اتیلن گلیکول، دی اتیلن گلیکول مونوبوتیل اتر نیز شناخته می شود.

فرمول شیمیایی بوتیل دی گلایکول

این ترکیب حاصل واکنش مولکول های اتیلن با n-بوتانول در حضور یک کاتالیزور قلیایی می باشد. گلایکول اتر ها در ساختار مولکولی خود دارای دو گروه عاملی اتر و الکل هستند که آنها را به یکی از پرکاربرد ترین حلال های آلی تبدیل کرده است. گلایکول اترها ترکیبی از الکل و اتیلن یا پروپیلن اکسید می باشند.

بوتیل دی گلایکول

فرآیند تولید بوتیل دی گلایکول

بوتیل دی گلیکول از ترکیب یک دیول و یک مونو آلکیل اتر تولید می شود. بوتیل مونواتیل گلیکول از واکنش بین بوتیل الکل و اکسید اتیلن به دست می آید. سپس این محصول از طریق یک سری واکنش ها اکسید شده تا بوتیل دی گلیکول تولید شود.

بوتیل دی گلیکول ابتدا با بدست آوردن بوتیل مونو اتیل گلیکول از طریق واکنش بین بوتیل الکل و اکسید اتیلن سنتز می شود. سپس این ترکیب اکسید می شود و بوتیل دی گلیکول را تشکیل می دهد. در واقع فرآیند تولید بوتیل دی گلایکول شامل مراحل زیر است.

  • تولید بوتیل مونو اتیل گلیکول: بوتیل الکل و اتیلن اکسید از طریق یک واکنش استریفیکاسیون ترکیب می شوند تا ترکیبی به نام بوتیل مونو اتیل گلیکول تولید کنند.
  • اکسیداسیون بوتیل مونو اتیل گلیکول: بوتیل مونو اتیل گلیکول با استفاده از اسید نیتریک و پراکسید هیدروژن به عنوان عوامل اکسید کننده اکسید می شود. این فرآیند گروه منو اتیل گلیکول را به گروه اسید گلیکولیک تبدیل می کند و در نتیجه بوتیل دی گلیکول ایجاد می شود.
  • خالص سازی: بوتیل دی گلیکول تولید شده از طریق فرآیندهایی مانند استخراج مایع-مایع، تقطیر در خلاء و کریستالیزاسیون جزئی خالص می شود.

نمونه هایی از بوتیل گلیکول اترها

نمونه هایی از بوتیل گلیکول اترها

کاربرد بوتیل دی گلایکول

مشخصه اصلی این ترکیب قدرت انحلال پذیری آن است که در آب و بسیاری از محلول های آلی به راحتی حل می شود و این ویژگی استفاده از آن را به صورت گسترده امکان پذیر کرده است.

  • این ترکیب یک حلال صنعتی بسیار قوی و کارآمد بوده که عمده ترین مورد مصرف آن مربوط به صنایع رنگ و پوشش می باشد. این ترکیب با توجه به قدرت تبخیر بالا در رنگ آمیزی که نیاز به قرار گرفتن در معرض هوا می باشد، مناسب است.
  • از این ترکیب در آتش نشانی برای تولید کف خاموش کننده استفاده می شود.
  • از آنجایی که این ترکیب یکی از بهترین حلال های چربی و روغن می باشد لذا از آن برای تولید پاک کننده های فلز استفاده می شود.
  • برای تولید انواع اسپری های مختلف به عنوان حلال مناسب می توان از آن استفاده کرد.
  • در صنعت چاپ به عنوان حلال جوهر چاپ به کار می رود.
  • این ترکیب به عنوان ماده اولیه برای تولید بوتیل دی گلایکول استات استفاده می شود.
  • حلال مناسب برای تولید انواع سموم
  • قابل استفاده در صنعت نساجی به عنوان حلال رنگ

نتیجه گیری

با توجه به ویژگی های گلیکول اتر ها و وجود دو گروه عاملی اتر و الکل در ساختار آنها، استفاده از این ترکیبات می تواند جایگزین مناسبی برای سایر حلال های موجود باشد از طرفی استفاده از این ترکیبات اثرات زیان آور کم تری خواهد داشت. 

همچنین بخوانید
پر کلرو اتیلن یا تترا کلرو اتیلن که با نام های Pce و Perc (پرک) نیز معرفی می شود یک حلال آلی می باشد که به عنوان یک مایع تمیز کننده خشک شناخته می شود. این ماده در آب به مقدار بسیار کمی حل می شود اما در الکل، اتر، کلروفرم، بنزن و هگزان به راحتی قابلیت حل شدن دارد. در مقاله پیش رو با پرکلرو اتیلن، کاربردهای آن و فرایند تولید این ماده بیشتر آشنا می شویم.
همانطور که مطالعه نمودید نرمال بوتانول یک الکل ساده از نوع اول می باشد که دارای 4 اتم کربن است، در واقع یک الکل 4 کربنی است. این ماده به راحتی در حلال های آلی حل شده و حلالیت آن در آب به صورت کم محلول می باشد. این ماده یکی از حلال های صنعتی است که اشتعال پذیری بالایی دارد. در صورتی که می خواهید بدانید نرمال بوتانول چیست، روش های تولید آن چگونه است و هچنین مزایای استفاده از آن به عنوان طعم دهنده در غذاها و نوشیدنی ها چیست یا در چه صنایعی کاربرد دارد، خواندن این مقاله به شما توصیه می شود.
یک ماده شیمیایی آلی است که در دسته الکل های چرب نوع اول قرار داشته و دارای 8 اتم کربن و یک گروه عاملیOH می باشد. این ماده بی رنگ و شفاف بوده و به مقدار ناچیزی در آب محلول می باشد ولی در تمامی حلال های آلی و الکل ها محلول می باشد و فرمول مولکولی آن C8H18O می باشد. دی اتیل هگزانول یک مایع اشتعال پذیر می باشد که در مجاورت با اکسید کننده های قوی به سرعت شعله ور می شود.
فنول یک ترکیب آلی ساده می باشد که دارای یک حلقه بنزن و یک گروه عاملی OH- بوده و یک ترکیب آروماتیک است که شباهت زیادی به الکل ها دارد و بسیار سمی و سوزاننده می باشد. اصطلاح فنول به هر ترکیب آلی که در آن، یک حلقه معطر کربنی به یک گروه هیدروکسیل متصل باشد، گفته می شود که به عنوان یک نام عمومی برای کل خانواده فنول ها مورد استفاده قرار می گیرد اما این اصطلاح به ساده ترین عضو گروه فنول ها یعنی مونو هیدروکسی بنزن (C6H5OH) تعلق دارد که به نام بنزنول یا کربولیک اسید نیز شناخته می شود.
ستو استئاریل الکل (cetostearyl alcohol) از ترکیب از دو الکل استئاریل و ستیل ساخته شده می شود که به دلیل فرمول شیمیایی آن با نام الکل با زنجیر بلند نیز نامیده می شود. این ترکیب به صورت مایع سفید مومی است که در دمای اتاق به شکل جامد در می آید، الکل های چرب دارای تعداد زوج اتم کربن و یک گروه الکل منفرد (OH-) متصل به آخرین کربن هستند. این ماده به عنوان جز رایج در طیف وسیعی از محصولات آرایشی و مراقبت شخصی  به عنوان تثبیت کننده و امولسیون کننده عمل می کند و مانع دو فازی شدن محصول می شود.
ایزوبوتانول مایعی شفاف با نقطه جوش نسبتا بالا می باشد که به عنوان ماده اولیه در صنایع شیمیایی، غذایی، حلال و پوشش و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. فرمول شیمیایی آن C4H10O است. اگر شما هم قصد خرید چکش تخریب را دارید اولین قدم آشنایی با این ابزار است، برای آشنایی با چکش تخریب و شناخت انواع و اجزای آن با توجه به نوع کاربری به صفحه هایپر صنعت فامکو مراجعه نمایید.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: